Van viewmaster naar de Gear VR.

VR brillen, niet nieuw maar wel vernieuwend.

Oculus Rift, Samsung Gear VR, Google Cardboard, allemaal redelijk recente termen. Maar wat is het en wat zijn de verschillen? De Samsung Gear VR bijvoorbeeld wordt vaak aangeduid als Oculus Rift, wat echter niet zo is.

Weet u nog, de viewmaster? De eerste viewmaster stamt uit 1939 en is vele jaren lang populair geweest om foto's met diepte te bekijken. Met de komst van de Samsung Gear VR is deze manier van beleven weer terug. In die zin dat er nu 360 graden rond gekeken kan worden. Geavanceerde gyroscopen zorgen ervoor dat het beeld de bewegingen van het hoofd volgt. In de Gear VR lijkt het alsof we ons in een 3D omgeving bevinden maar toch kijken we naar een stilstaand beeld, een plat 360 graden panoramabeeld. Alleen zijn het twee beelden waarbij men, net zoals in de Viewmaster, met het linkeroog een iets ander beeld ziet dan het rechteroog, er zit namelijk 6,5 cm verschil in, de oogafstand. Dat suggereert de diepte. De Gear VR is ook in staat realtime 3D omgevingen te tonen maar is daar vrij beperkt in vanwege de afhankelijkheid van de smartphone (Samsung Note 4) die in het apparaat geplaatst moet worden.

Vaak wordt de Samsung Gear VR verwart met de Oculus Rift. Oculus is weliswaar betrokken bij de Samsung bril (powered by), maar de Rift is toch anders. Gekoppeld aan een flinke computer zit je met deze bril in een echt 3D model. Realtime wandel je van de ene ruimte naar de andere en kijk je om je heen. Interactie is mogelijk, deuren gaan voor je open en de verlichting gaat aan als het donker wordt. Ook de Rift kan op dezelfde wijze als de Gear VR panoramabeelden tonen. Funda maakt daar bijvoorbeeld gebruik van om mensen bij de makelaar een virtuele rondleiding te geven. De panoramafoto's op Funda zijn weliswaar niet stereoscopisch, maar de beleving is wel bijzonder.

Dan de Google Cardboard. Een kartonnetje met 2 plastic lensjes voor nog geen € 10,- Wel moet er nog een smartphone ingeschoven worden maar die heeft tegenwoordig bijna iedereen. Merk en besturingssysteem maakt niet uit. Toegegeven, de Gear VR is gewoon mooier maar zo kan men ook eenvoudig thuis rondkijken en een virtuele tour op een andere manier beleven.

Want daar gaat het om. Virtueel rondkijken doen wij al jaren bij vele projecten. Daar is nu een extra dimensie bijgekomen. Al onze desktop virtuele tours kunnen dus ook gebruikt worden voor de Oculus Rift, Samsung Gear VR en de Google Cardboard. Eventueel oudere tours kunnen worden omgezet. Weliswaar geen stereoscopisch beeld, maar de beleving mag er zijn. Nieuw te maken tours zijn volledig stereoscopisch voor nog meer driedimensionaal effect.

Een effect, want willen we echt 3D dan geeft de Oculus Rift de mogelijkheid om je echt te bewegen in of rond de (toekomstige) woning.

  • /